een man kookt op een gasfornuis met een zwarte pan

Groene stroom en grijs gas, hoe zit dat precies?

  • auteur Madelon
  • Laatst geüpdatet:

Heb jij een energiecontract voor groene stroom? Grote kans dat dit minder duurzaam is opgewekt dan je denkt. Het label ‘groen’ is namelijk niet altijd het bewijs van milieuvriendelijke elektriciteit. Wij leggen uit wat groene stroom en grijs gas is. 

Inhoudsopgave

    Wat is grijze stroom?

    Bij het opwekken van grijze stroom worden fossiele brandstoffen gebruikt. Wanneer aardolie, gas of kolen worden verbrand, komen schadelijke stoffen als koolstofdioxide (CO₂) vrij. Zo’n gas is schadelijk voor het milieu en draagt bij aan de versnelde opwarming van de aarde. Fossiele brandstoffen zijn bovendien uitputbaar, wat inhoudt dat er geen oneindige hoeveelheid van beschikbaar is. Het kan opraken, dus zal er een duurzamer alternatief voor moeten komen.

    graafmachine in een steenkool mijn

    Wat is groene stroom?

    Groene stroom wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals zon, wind en water. Er komt hierbij geen schadelijke CO₂ vrij. Veel beter voor het milieu, dus. Helaas wordt er nog niet genoeg duurzaam opgewekt om iedereen van groene stroom te kunnen voorzien.

    Strooien met groene stroom

    Wel streven steeds meer bedrijven naar verduurzaming. Maar de term ‘groene stroom’ wordt ook vaak onterecht gebruikt. Hoe groen is de stroom die jij in jouw huis hebt nou daadwerkelijk?

    Een nucleaire centrale aan het water

    Bekijk ook: Overstappen energieleverancier: de fabels en feiten

    Stroomranking

    Veel aanbieders van elektriciteit pronken met het label ‘groene stroom’. Meer en meer consumenten sluiten dan ook een contract af met de gedachte dat ze een verantwoorde beslissing maken. Maar is de manier waarop deze elektriciteit tot stand komt wel écht zo duurzaam?

    2 van de 3 krijgt onvoldoende

    Uit de Stroomranking van afgelopen jaar, opgesteld door de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE, bleek al dat veel leveranciers minder groen zijn dan ze zelf naar buiten brengen. Een paar grote stroomaanbieders scoren laag. Twee van de ‘grote drie’ krijgen zelfs een onvoldoende.

    Deze bedrijven doen het beter

    Vattenfall en Essent scoren respectievelijk een 4,3 en 4,8. Eneco doet het veel beter, met een 8,1. De groenste stroom wordt geleverd door Pure Energie en Powerpeers.

    Energiebedrijven doen aan ‘greenwashing’

    ‘Greenwashing’ (of groenwassen) is het zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. De ‘groene’ stroom die energieaanbieders leveren, wordt vaak grijs ingekocht. Door middel van los bijgekochte certificaten wordt deze ingekochte grijze energie ‘vergroend’ en als groene stroom aangeboden.

    Twee derde scoort lager op geleverde stroom

    Qua duurzaamheid scoren deze bedrijven alleen niet goed. Maar liefst tweederde van de leveranciers scoort lager op de ingekochte stroom dan op de geleverde.

    Plastic bekers met de tekst eco er op

    Verder lezen: Veel energieleveranciers blijven ‘greenwashen’

    Wat is grijs gas?

    Ook op het gebied van gas valt er onderscheid te maken tussen groen en grijs. Wat we grijs gas noemen, is aardgas en wordt nog door miljoenen Nederlandse huishoudens gebruikt, om ons huis warm te houden of om mee te koken.

    Wat is groen gas?

    Groen gas is vanzelfsprekend duurzamer dan grijs gas. Het wordt ook wel biogas genoemd en ontstaat uit de vergisting van onder andere slib, groente- fruit- en tuinafval en dierlijke restproducten, zoals mest. De verzamelterm hiervoor is biomassa.

    Gas door vergisting

    Er ontstaat bij deze vergisting een combinatie van CO₂ en methaangas. Door dit gas te zuiveren en drogen krijgt het dezelfde eigenschappen en kwaliteit als aardgas. Zo kan het ook voor dezelfde doeleinden worden gebruikt. Biogas is een duurzaam alternatief voor aardgas, omdat het uit hernieuwbare bronnen komt en milieuvriendelijker is.

    Wat is CO₂-gecompenseerd gas?

    Omdat het nog niet mogelijk is om volledig over te gaan op groen gas, kiezen meer en meer aanbieders voor een tussenweg. Steeds vaker heb je de optie om CO₂-gecompenseerd gas af te nemen. Dit wordt ook wel bos-gecompenseerd of CO₂-neutraal gas genoemd en is in principe hetzelfde (grijze) aardgas.

    Bomen zijn de redding

    Het verschil zit ‘m in de initiatieven van bedrijven om de uitstoot van koolstofdioxide te compenseren, door bijvoorbeeld ergens anders in de wereld bomen te planten. Bomen nemen CO₂ op en zetten dit om in zuurstof. Bedrijven investeren ook in buitenlandse projecten die bijdragen aan het duurzaam opwekken van energie. 

    Biogas 

    HVC Energie biedt bijvoorbeeld 1% Nederlands biogas en investeert in windenergie in China en Turkije en schone kooktoestellen in Ghana. En Vandebron investeert onder andere in bosbehoud in Uganda.

    Klimaatakkoord

    In het Akkoord van Parijs is afgesproken dat de aarde met nog maximaal 2 graden mag opwarmen. Er moet een einde komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen, om zo de schadelijke uitstoot verder tegen te gaan. Wordt de opwarming niet genoeg geremd? Dan heeft dit rampzalige consequenties voor het klimaat.

    Kiezen voor groen?

    Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzamere opwekking van stroom en gas? Als het gaat om groene stroom, is het belangrijk om te weten waar het precies vandaan komt. En het ene bedrijf is transparanter dan het andere over de bron van haar stroom.

    Conclusie

    Heb je een energiecontract voor groene stroom? Dan is de kans groot dat het minder duurzaam is opgewekt dan je denkt. Veel bedrijven doen aan 'greenwashing' en leveren grijze stroom als groen, met certificaten die de duurzaamheid moeten aantonen. Uit de Stroomranking blijkt dat twee van de drie grote energiebedrijven onvoldoende scoren op duurzaamheid. Het is belangrijk om goed te onderzoeken waar je groene stroom precies vandaan komt.

    Landschap
    Golf