Een man is aan het sporten in de sportschool.

Sportschool wordt duurder: goedkoopste abonnement meer dan 30 euro

  • auteur Madelon

Sportschoolabonnementen worden steeds duurder: een basislidmaatschap kost nu gemiddeld €31 per maand, vergeleken met €25 in 2015. Uitgebreide abonnementen tikken inmiddels €61 aan, en daar komt de geplande btw-verhoging van 9% naar 21% ook nog eens bovenop. Sporten wordt op deze manier een luxe die steeds minder mensen zich kunnen veroorloven.

Inhoudsopgave

Waarom stijgen de kosten voor de sportschool zo fors?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze prijsstijgingen. Een van de grootste redenen is de inflatie en de stijgende energiekosten. Sportscholen hebben vaak grote, moeilijk te verwarmen ruimtes waar veel gedoucht wordt. Denk alleen al aan de gasrekening, die volgens sportschoolondernemer Han Doorenbosch verdriedubbeld is.

Bovendien hebben veel sportscholen door de coronapandemie een belastingschuld opgebouwd die ze nu proberen terug te verdienen via hogere lidmaatschapstarieven.

Wat betekent de btw-verhoging?

En alsof de kosten niet al hoog genoeg zijn, hangt er een btw-verhoging in de lucht. Als de Eerste en Tweede Kamer instemmen, zal de belasting op sportschoolabonnementen stijgen van 9 naar 21 procent. Dit heeft een behoorlijke impact, want voor veel Nederlanders wordt sporten zo onbetaalbaar.

Sporten wordt onbetaalbaar

Volgens Lodewijk Klootwijk, directeurbestuurder van het Platform Ondernemende Sportaanbieders, kan dit ervoor zorgen dat tussen de 560.000 en 840.000 Nederlanders besluiten hun abonnement op te zeggen.

Een vrouw die gewichten aan het heffen is in de sportschool

Goedkoopste sportscholen in Nederland

  • Basic-Fit: Prijzen beginnen vanaf €24,99 per maand. Ze bieden toegang tot alle locaties in Nederland en hebben een groot aantal vestigingen, wat erg handig is voor flexibiliteit. Het goedkoopste abonnement geeft toegang tot één specifieke locatie, terwijl duurdere abonnementen meer voordelen bieden, zoals toegang tot groepslessen en de mogelijkheid om een vriend mee te nemen.

  • BigGym: Abonnementen beginnen vanaf €25 per maand, je mag dan wel alleen sporten van 07:00 tot 17:00 en in de weekenden de hele dag. Dit maakt BigGym een van de meest betaalbare opties voor mensen die basis fitnessfaciliteiten zoeken zonder extra's zoals groepslessen of luxe voorzieningen. BigGym heeft vestigingen voornamelijk in de Randstad.

  • SportCity (voorheen Fit For Free): Abonnementen beginnen vanaf €29,99 per maand. Ze bieden diverse opties, waaronder toegang tot meerdere locaties en de mogelijkheid om groepslessen te volgen. Dit is een goede optie voor mensen die een sportschool met extra faciliteiten willen, maar nog steeds tegen een redelijk tarief.

  • TrainMore: Dit unieke concept biedt korting op je maandelijkse contributie op basis van hoe vaak je sport, wat betekent dat je potentieel slechts €19 per maand betaalt als je regelmatig traint. De startprijs ligt rond de €35 per maand zonder kortingen.

Lees ook: Basic-Fit: Meer leden, meer omzet, nog steeds verlies? 

Zijn er alternatieven?

Zijn deze dure sportschoolabonnementen eigenlijk nog wel de moeite waard? Voor mensen die meer begeleiding of zware gewichten of apparatuur nodig hebben, of thuis niet zelf aan de slag kunnen, is een sportschool wel aan te raden. Kwam je eigenlijk toch al niet regelmatig? Dan kan je beter thuis aan de slag gaan. YouTube staat vol met online workouts die je waar en wanneer je ook wil kunt afspelen. Ook bieden sommige apps live groepslessen aan die je vanuit huis kunt afspelen.

Hardlopen: de sport van 2024

Ook valt het mij de laatste jaren op dat steeds meer mensen de hardloopschoenen uit de kast hebben getrokken. De marathon van Rotterdam was binnen twee uur uitverkocht en ook bij de marathon van Amsterdam starten aankomend jaar 45 000 mensen.

Zelf heb ik mijn sportschoolabonnement ook opgezegd en mij ingeschreven voor de marathon van Amsterdam. En dat hardlopen juist nu populair is, is door de stijgende sportschoolprijzen ook niet heel gek. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede schoenen, Strava - je vrienden moeten immers wel op de hoogte blijven van jouw runs - en doorzettingsvermogen.

Een groep mensen doet mee aan een hardloopevent

De sociale functie van de sportschool

Toch is het voor velen niet alleen de fysieke faciliteit waar het om draait, maar ook om de sociale kant van het sporten. De sportschool biedt de mogelijkheid om in contact te komen met anderen en samen te sporten, iets wat voor veel mensen motiveert om te blijven komen.

Hoeveel gaat onze gezondheid kosten?

Het is bizar hoe sporten, iets wat zou moeten bijdragen aan een gezonde levensstijl voor iedereen, zo onbetaalbaar wordt. De vraag is dan ook: hoe houd je 'naar de gym gaan' nog betaalbaar? Misschien is het tijd om eens kritisch naar het lidmaatschap te kijken en je af te vragen of de toegevoegde waarde opweegt tegen de kosten.

Sportschool opzeggen met 123opzeggen

Vind jij de sportschoolprijzen ook onbetaalbaar geworden? Dan is dit het moment om je abonnement op te zeggen. Met 123opzeggen willen we dat zo eenvoudig mogelijk maken. Download de opzegbrief, vul je gegevens in en laat ons de verzending voor je regelen. Dan is het opzeggen van je abonnement zo gepiept.

Bekijk ook: Strava lanceert nieuw en voordelig familie-abonnement.

Conclusie

De prijzen van sportschoolabonnementen zijn de afgelopen jaren flink gestegen en met de geplande btw-verhoging zit een volgende prijsstijging er alweer aan te komen. Dit roept bij veel mensen de vraag op of een abonnement nog wel de moeite waard is. Er zijn gelukkig alternatieven: thuis trainen, hardlopen of kiezen voor een goedkoper abonnement zonder groepslessen.

Landschap
Golf