Hoe kan ik mijn VISpas opzeggen in 2024?
- Madelon
- Laatst geüpdatet:
Vissen is voor veel mensen de ultieme sport. Het gevoel van vrijheid. Je begeven in de natuur en aan het water. In je uppie of samen met andere fanatieke vissers. Het is een sport waar je geduld en een hoop technische kennis voor moet hebben. Als je vist op Nederlandse binnenwateren moet je ook in het bezit zijn van een VISpas. Heb je die niet, dan kun je een boete krijgen. Maar wat als vissen er voor jou niet meer in zit? Zonde om dan nog te betalen voor je VISpas. Opzeggen dus!
Inhoudsopgave
Vanaf welke leeftijd heb je een VISpas nodig?
Als je op 1 januari van dit jaar 13 jaar of jonger was, heb je misschien geen document nodig. Je kunt dan zonder vergunning vissen als je maar één hengel gebruikt én alleen met een volwassene bent die wel een VISpas heeft. Vis je ook wel eens alleen, met anderen en/of met meer dan één hengel? Dan moet je een JeugdVISpas aanvragen.
14 jaar of ouder
Was je op 1 januari van dit jaar 14 jaar of ouder? Dan heb je zelf ook een VISpas nodig. Daarmee mag je in meer dan 90 procent van het Nederlandse oppervlaktewater vissen. Je krijgt de pas zodra je lid wordt van een hengelsportvereniging. Je kunt ook direct een VISpas aanvragen via Sportvisserij Nederland.
Wat kost een VISpas in 2024?
De kosten van de verplichte visvergunning worden bepaald door de vereniging waarbij je ‘m aanvraagt. In 2024 kost een VISpas gemiddeld 35 euro. Een JeugdVISpas is iets goedkoper: gemiddeld 20 euro. Als je ’s nachts of met een derde hengel wilt vissen, moet je daar toestemming voor krijgen. Hiervoor gelden wel vaste prijzen.
Kosten VISpassen
Een NachtVIStoestemming kost 10 euro en een Derde Hengeltoestemming 25 euro. Een kleine VISpas, waarmee je met één hengel mag vissen zonder daarvoor aangesloten te zijn bij een vereniging, kost 14 euro (eventueel + 2,50 euro verzendkosten). Wil je een keertje mee vissen met iemand die wel een VISpas heeft? Dan kun je gratis een MeeVIStoestemming aanvragen voor één dag.
Waar mag je vissen met een Kleine VISpas?
Een Kleine VISpas maakt het mogelijk om te vissen zonder lidmaatschap bij een visvereniging. Wel mag je met deze vergunning maar één hengel gebruiken. Bovendien mag vissen in een beperkt aantal wateren die zijn opgenomen in de Kleine Lijst van Viswateren. Ook het aantal aassoorten dat je mag gebruiken is beperkt, namelijk:
- brood en deeg
- aardappel
- kaas
- zaden en granen
- steurkrab en wormen
- insecten(larven) en nabootsing, mits ze 2,5 cm of kleiner zijn.
Waar mag ik vissen zonder VISpas?
Zonder vergunning mag je niet in Nederlandse binnenwateren vissen. Doe je dit wel, dan riskeer je een fikse boete. Alleen voor het vissen op zee is een vergunning niet verplicht.De boetes voor vissen zonder VISpas in 2024 bedragen 160 euro bij één of twee hengels en 370 euro bij meer dan twee hengels.
Overige boetes
Het voorhanden hebben van vistuig waar dat verboden is kost je 100 euro bij één of twee hengels en 160 euro bij meer dan twee. Daar kan nog 100 euro bovenop komen, als je geen schriftelijke toestemming kunt tonen. Vis je ’s nachts waar dit niet is toegestaan, dan kost dit ook 100 euro. Er gelden nog een hoop andere boetes, die nóg hoger op kunnen lopen. De boete voor vissen met levend aasvis bedraagt bijvoorbeeld 400 euro.
Hoe kan ik mijn VISpas opzeggen?
Het opzeggen van je lidmaatschap op een hengelsportvereniging is nooit leuk, dat geldt ook voor de VISpas. Misschien heb je weinig plezier meer in vissen, ben je niet meer in staat om te vissen of moet je een overlijden doorgeven. In dat geval moet opzeggen makkelijk zijn. We begrijpen dat je daar zo snel mogelijk vanaf wilt zijn.
Looptijd van de VISpas
Onthoud wel dat het lidmaatschap een looptijd heeft van een jaar. Opzeggen moet vóór 1 oktober, anders betaal je ook het volledige bedrag voor volgend jaar. Wil je nu jouw VISpas opzeggen? Schakel dan 123opzeggen in. Bij ons ben je in een paar simpele stappen van je lidmaatschap af.
Bekijk ook: Het Visblad opzeggen
Conclusie
Vissen biedt vrijheid en verbinding met de natuur, maar het vereist een VISpas voor Nederlandse binnenwateren. Zonder VISpas riskeer je boetes, dus als je niet meer vist, is opzeggen verstandig. Via 123opzeggen kun je je VISpas eenvoudig beëindigen om onnodige kosten te vermijden.