Een man achter het stuur van een mercedes

Welke verzekeringen zijn verplicht (en verstandig) in Nederland?

  • auteur Madelon
  • Laatst geüpdatet:

Geen enkel land in de wereld is zo goed verzekerd als Nederland. Voor elk ongelukje is een aparte verzekering te vinden en je loopt daardoor ook het risico om oververzekerd te zijn. Nu is de vraag: kan dat? Ja, dat kan. 

Inhoudsopgave

    Verplichte verzekeringen

    Je hebt in Nederland maar drie verplichte verzekeringen – ook al voelt het soms alsof het er meer zijn. Zo is de basis zorgverzekering een verplicht onderdeel van de maandlasten voor iedereen die ouder is dan 18 jaar. Doordat dit een verplicht onderdeel is voor iedereen, geldt er bij verzekeraars een acceptatieplicht. Dit houdt kortgezegd in dat een verzekeraar jou niet mag weigeren als een verzekering aanvraagt. Hou er wel rekening mee dat deze plicht niet geldt voor aanvullende modules!

    Verzekeraars voor een basis zorgverzekering:

    Een andere verzekering die verplicht gesteld wordt door de Nederlandse overheid is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering – beter bekend als WA – als je in het bezit bent van een auto. Deze verzekering sluit je altijd af voor een ander, omdat de schade die jij toebrengt aan een voertuig dan vergoed wordt vanuit de verzekering. Op die manier krijgt de schadelijdende partij altijd waar zij recht op heeft.

    Vrouw zit aan een gracht en zoekt verzekeringen uit op haar laptop.

    Verzekeraars voor een WA-verzekering:

    De derde verzekering die verplicht is, wordt niet verplicht door de staat, maar door de hypotheekverstrekker, namelijk: de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit aan de nabestaanden als je komt te overlijden. Deze verzekering wordt verplicht door de hypotheekverstrekker, omdat er dan gegarandeerd kan worden dat het huis gewoon betaald kan worden. Zelfs als je vroegtijdig komt te overlijden.

    Verzekeraars voor een overlijdensrisicoverzekering:

    Uitzonderingen op de regel

    In Nederland bestaat een uitzondering op de regel van de verplichte verzekeringen. Het gaat hierbij om gemoedsbezwaarden. Dit zijn mensen die uit een geloofsovertuiging weigeren om een verzekering te betalen, of omdat ze geloven dat het leven in de handen van God ligt en je daar geen verzekering voor kunt of moet hebben. God neemt en geeft leven wanneer het Hem goeddunkt, aldus de gemoedsbezwaarden.

    Geen verzekering betalen

    In Nederland is dit een gegronde reden om de verzekeringen niet te betalen. Mocht een gemoedsbezwaarde zonder verzekering een ongeluk krijgen, dan wordt het schadebedrag van de ander betaald uit het waarborgfonds. Om toch een beetje bij te dragen, betalen ze wel jaarlijks een bedrag voor het waarborgfonds, maar dit is veel minder dan het jaarbedrag van een normale WA-verzekering.

    Lees ook:

    Verstandige verzekeringen om af te sluiten

    Zoals eerder genoemd werd, is niet elke verzekering verplicht. Toch kunnen sommige verzekeringen wel verstandig zijn om af te sluiten, omdat ongelukken in een klein hoekje zitten en soms erg duur uit kunnen vallen.

    Vrouw zoekt verzekeringen uit op haar laptop

    Aansprakelijkheidsverzekering

    Een voorbeeld van zo’n verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze is anders dan de WA-verzekering van een motorrijtuig. Deze verzekering vergoedt namelijk schade die je bij een ander veroorzaakt, zonder dat je in de auto zit. Denk aan het omstoten van een dure vaas of het per ongeluk breken van een raam. Deze verzekering dekt ongelukken tot 1.250.000 euro en je moet het dus wel erg bont maken als je verzekering het niet meer kan dekken.

    Inboedelverzekering

    Een andere ‘verstandige verzekering’ is de inboedelverzekering. Alles wat in je huis staan is dan gedekt. Dit kan handig zijn bij een brand of bij diefstal. Alles bij elkaar is je inboedel toch best wel wat geld waard en het zou zonde zijn als je niets vergoed krijgt.

    Dubbele verzekeringen

    Soms zijn mensen in Nederland oververzekerd. Dit houdt in dat ze te veel premie betalen voor verzekeringen die ze stiekem helemaal niet nodig hebben. Een voorbeeld hiervan kun je vinden in de reisverzekering. Je kunt ervoor kiezen om een aanvullende module af te sluiten voor gevaarlijke sporten, omdat je gaat skiën.

    Extra risico

    Vaak zit skiën echter al in het basispakket en heb je geen aanvullende module nodig als je gewoon op de piste blijft. Neem je extra risico en ga je offpiste skiën, dan heb je die module wel nodig. Lees de voorwaarden van de verzekering goed door voordat je deze afsluit, zodat je precies verzekert wat je nodig hebt en niet over- of onderverzekerd gaat skiën.

    Mensen lopen in de sneeuw met ski's in de hand in een wintersportgebied

    Wanneer wel verzekeren en wanneer niet?

    Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen welke verzekeringen je wel moet afsluiten en welke niet. Het is verstandig om te kijken wat je eigen financiële draagkracht is en wat je zelf zou kunnen betalen. Heb je bijvoorbeeld een huisdier, maar wordt Luna of Boris opeens ziek, dan kunnen die kosten flink oplopen.

    Financiële ruimte

    De verzekering vergoedt vaak kosten tot maximaal 5.000 euro en als je dit zelf kunt dragen, dan is het overbodig. Dit geldt ook voor de tandarts. Heb je veel financiële ruimte, dan kun je die wortelkanaalbehandeling vast wel zelf betalen. Bekijk dit per geval, maar hou er rekening mee: een ongeluk zit in een klein hoekje.

    Snijden in verzekeringen

    Kom je er nu achter dat je eigenlijk te veel verzekeringen hebt? Je kunt verzekeringen opzeggen door contact te zoeken met de verzekeraar of door gebruik te maken van een opzegbrief van 123opzeggen. Je hoeft bij 123opzeggen alleen maar je gegevens in te vullen, waarna er automatisch een gratis opzegbrief voor je gemaakt wordt. Je kunt de brief zelf sturen naar jouw verzekeraar of dit laten doen door de verzendservice.

    De verzenddienst van 123opzeggen

    Na het doen van de eerste opzegging, vullen wij je gegevens automatisch in bij de tweede brief. Zo kun je eenvoudig meerdere verzekeringen opzeggen zonder dat je elke keer moet zoeken naar de juiste adresgegevens. Een paar klikken en klaar; de verzekering wordt opgezegd!

    Conclusie

    Nederland is het best verzekerde land ter wereld, maar dit brengt het risico van oververzekering met zich mee. Hoewel sommige verzekeringen verplicht zijn, kunnen andere overbodig blijken. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar welke verzekeringen echt nodig zijn om onnodige kosten te vermijden.

    Landschap
    Golf