Netflix Nederland onder vuur: invallen vanwege belastingonderzoek
- Madelon
Netflix is in het nieuws en dit keer niet vanwege een populaire nieuwe series of bekroonde buitenlandse films. Er werd een inval gedaan bij het Europese hoofdkantoor van Netflix in Amsterdam, als onderdeel van een groot onderzoek naar vermeende belastingfraude. Wat betekent dit precies, en waarom zou een groot bedrijf als Netflix verdacht worden van belastingontwijking? In dit artikel duiken we hier dieper op in.
Inhoudsopgave
Wat is er gebeurd?
Afgelopen woensdag voerden de Nederlandse en Franse autoriteiten invallen uit bij meerdere kantoren van Netflix. Dit gebeurde in zowel Amsterdam als in Frankrijk. Het onderzoek richt zich op belastingfraude waarbij Netflix mogelijk ten onrechte belastingvoordelen heeft gebruikt.
Tijdens deze invallen is er naar verluidt veel documentatie meegenomen en zijn er medewerkers ondervraagd. Dit soort acties wijzen vaak op een verdenking van grootschalige belastingontwijking of -ontduiking.
Bekijk ook: Netflix overweegt gratis abonnement aan te bieden.
Waarom staat Netflix onder onderzoek?
Het onderzoek naar belastingfraude bij Netflix staat niet op zichzelf. De streamingdienst wordt al langer kritisch bekeken door belastingdiensten in Europa. Dit komt door het gebruik van zogenaamde 'belastingvriendelijke' landen om hun winsten te maximaliseren, wat vaak resulteert in een lager effectief belastingtarief.
Gebruik van holdingmaatschappijen
Zoals veel internationale techbedrijven, maakt Netflix gebruik van holdingmaatschappijen in landen met een gunstig belastingklimaat. Het Europese hoofdkantoor van Netflix is gevestigd in Amsterdam. Dit is geen toevallige keuze: Nederland staat bekend om zijn gunstige belastingbeleid voor multinationals.
De achtergrond van de inval
Volgens de Telegraaf zijn de invallen uitgevoerd in het kader van een samenwerking tussen de Nederlandse FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en de Franse autoriteiten. De verdenking is dat Netflix mogelijk gebruik heeft gemaakt van ontwijkingsconstructies waarbij inkomsten verschoven worden naar landen waar het belastingklimaat gunstiger is.
De rol van Frankrijk in het onderzoek
In Frankrijk wordt al langer onderzoek gedaan naar techreuzen, en Netflix is daar geen uitzondering op. Frankrijk heeft de laatste jaren maatregelen genomen om multinationals strenger te controleren en te belasten. De inval bij het Franse Netflix-kantoor sluit aan bij eerdere acties gericht op belastingontwijking door andere techgiganten zoals Google en Amazon.
Lees ook: Netflix Nederland ontvangt 15,8 miljard euro aan abonnementsgeld.
Europese strijd tegen belastingontwijking
De afgelopen jaren is er een groeiende roep in Europa om belastingontwijking door grote multinationals aan te pakken. Landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland voelen dat ze geld mislopen doordat bedrijven manieren vinden om hun winsten naar het buitenland te verplaatsen.
Verstoring van eerlijke concurrentie
Belastingontwijking verstoort de eerlijke concurrentie. Lokale bedrijven, die niet de mogelijkheid hebben om via ingewikkelde constructies hun belastingdruk te verlagen, worden benadeeld. Door deze praktijken van belastingontwijking, kunnen bedrijven zoals Netflix hogere winsten genereren, zonder eerlijk bij te dragen aan de landen waarin ze actief zijn.
Wat betekent dit voor Netflix?
Het onderzoek kan voor Netflix flinke gevolgen hebben. In het geval dat wordt vastgesteld dat het bedrijf belasting heeft ontdoken, kan Netflix rekenen op hoge boetes en mogelijk een naheffing van niet-betaalde belastingen. Bovendien kan dit imago-schade opleveren.
Reactie op de beschuldigingen
Tot nu toe heeft Netflix nog geen uitgebreide verklaring gegeven over de invallen. Het bedrijf heeft wel aangegeven dat het volledig meewerkt aan het onderzoek. Ze benadrukken dat ze zich aan alle belastingwetten houden in de landen waar ze actief zijn.
Netflix abonnementen vergelijken: welk past bij jou?
Belastingontwijking versus belastingontduiking
Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen belastingontwijking en belastingontduiking. Belastingontwijking, de praktijk waarvan Netflix wordt verdacht, is niet per se illegaal. Het gaat hierbij om het slim gebruiken van wettelijke mogelijkheden om minder belasting te hoeven betalen. Belastingontduiking daarentegen is het illegaal verbergen van inkomsten of het doen van valse aangiftes.
Netflix opzeggen
Ben je al een tijdje ontevreden over het aanbod van Netflix of heeft de vermeende belastingfraude je doen laten twijfelen of je nog wel je abonnement wil behouden? Dan is het hoogtijd om Netflix op te zeggen! Dit kan eenvoudig met de opzegbrief van 123opzeggen. Vul je gegevens in, download de brief en laat ons de verzending voor je regelen!
Conclusie
Netflix ligt momenteel onder het vergrootglas vanwege verdenking van belastingontwijking door het gebruik van belastingvriendelijke constructies. De uitkomst van het onderzoek kan grote gevolgen hebben voor Netflix, inclusief hoge boetes en mogelijke reputatieschade.