Vrouw fietst op elektrische bakfiets

Fatbikes en e-bakfietsen zijn steeds lastiger te verzekeren

  • auteur Madelon
  • Laatst geüpdatet:

Wil jij je elektrische bakfiets of fatbike verzekeren? Houd er dan rekening mee dat het aanbod van verzekeringen in Nederland snel afneemt. Grote verzekeraars zoals Allianz Assistance en ANWB trekken zich terug uit deze markt, waardoor eigenaren van deze populaire voertuigen moeten zoeken naar nieuwe verzekeringsopties.

Inhoudsopgave

    Allianz Assistance trekt zich terug

    Allianz Assistance heeft aangekondigd per 14 november 2024 te stoppen met het aanbieden van verzekeringen voor fatbikes en elektrische bakfietsen. De reden hiervoor ligt in de hoge diefstalcijfers, vooral in steden zoals Amsterdam, waar de kans dat een fatbike of een elektrische fiets gestolen wordt enorm groot is.

    Bekijk ook: Videoland verhoogt abonnementsprijzen: wat betekent dit voor jou?

    ANWB was eerder

    De ANWB stopte al in 2023 met het verzekeren van fatbikes en bepaalde elektrische bakfietsen. De verzekeraar gaf aan dat de kosten van schadeclaims zo hoog opliepen dat ze niet langer in verhouding stonden tot de premie-inkomsten. Dit heeft geleid tot hun beslissing om de dekking voor deze voertuigen stop te zetten.

    Waar kun je nog terecht voor een fatbike verzekering?

    Ondanks deze ontwikkelingen zijn er nog enkele verzekeraars die wel dekking bieden voor fatbikes en elektrische bakfietsen, zij het onder strengere voorwaarden. Bij Centraal Beheer bijvoorbeeld, wordt van je verwacht dat je een track & trace-systeem op je fatbike hebt geïnstalleerd.

    Dit soort aanvullende eisen zijn steeds gebruikelijker aan het worden, waardoor het belangrijk is om goed onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden.

    Vrouw fietst op Fatbike in Amsterdam

    Wat kost een Fatbike verzekering?

    In 2024, de gemiddelde kosten voor een fatbike-verzekering in Nederland variëren, afhankelijk van factoren zoals de waarde van de fiets en je woonplaats. Gemiddeld betaal je ongeveer €23 per maand voor een fatbike-verzekering. Dit bedrag kan echter hoger uitvallen in stedelijke gebieden met een hoog diefstalrisico, zoals Amsterdam.

    Populaire verzekeringsmaatschappijen

    Als je je fatbike of elektrische bakfiets wilt verzekeren, kun je nog terecht bij de volgende verzekeraars:

    Conclusie

    Het wordt steeds moeilijker om een goede verzekering te vinden voor fatbikes en elektrische bakfietsen, vooral omdat grote verzekeraars zich terugtrekken. Toch zijn er nog opties beschikbaar, maar het is essentieel om de voorwaarden goed te vergelijken voordat je een keuze maakt.

    Landschap
    Golf