Energiearmoede: half miljoen kan rekeningen niet betalen
- Madelon
- Laatst geüpdatet:
Dat de energierekening de afgelopen jaren flink gestegen is, is voor jou vast geen verrassing. In Nederland heerst er zelfs een zogeheten ‘energiearmoede’. Dit betekent kortgezegd dat steeds meer mensen de kosten voor energie en gas niet of nauwelijks kunnen dragen. Een zorgwekkende trend, zo blijkt uit een rapport van onderzoeksinstelling TNO, omdat deze groep de komende maanden en jaren alleen maar toe zal nemen.
Inhoudsopgave
Stijgende gasprijzen in Nederland
De reden voor deze nieuwe vorm van armoede, is voornamelijk de stijgende gasprijs. De helft van de huishoudens in Nederland heeft bovendien last van slecht geïsoleerde woningen. Hierdoor loopt het gasverbruik flink op en daarmee ook de energierekening.
Statistieken
Bijna driekwart van de huishoudens die te maken hebben met energiearmoede, woont in een huurwoning van een woningcorporatie. 12% woont in een particuliere huurwoning en nog eens 12% woont in een koopwoning. Vooral voor huurders is het lastig om iets aan de situatie te veranderen.
Geen zeggenschap over isolatie
Ze hebben in veel gevallen zelf geen zeggenschap over de isolatie van het huis en als ze het zelf willen doen, kost dit veel geld. Dat geld is er vaak niet en de stijgende energierekening zorgt ervoor dat dit geld er ook niet gaat komen.
Betalingsproblemen bij veel mensen
Niet gek dus, dat de huishoudens die te maken hebben met energiearmoede steeds vaker betalingsproblemen hebben. Bijna de helft van de Nederlanders zou volgens TNO in omstandigheden leven die het betalen van rekeningen kan gaan bemoeilijken. Een groot deel van hen heeft nu nog geen problemen, maar als de gasprijs blijft stijgen dan zal ook die groep een probleem krijgen.
Jaarlijks overstappen naar een andere aanbieder
Naast isoleren, zijn er ook andere dingen die je kunt doen om de hoogte van je energierekening te beperken. Eén van die zaken is het jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier. Zit je bijvoorbeeld nu bij Oxxio, dan zou het maar zo kunnen zijn dat je bij Delta of Eneco een welkomstbonus kunt krijgen.
Kortingen
Deze korting wordt verrekend met de energierekening en zou er maar zo voor kunnen zorgen dat je uiteindelijk een beetje geld terugkrijgt. Hou elk jaar dus goed in de gaten wanneer je energiecontract afloopt. Zodat je op tijd op zoek kunt gaan naar een nieuwe leverancier met aantrekkelijke kortingen.
Lees ook: Overstappen energieleverancier: de fabels en feiten
Conclusie
De stijgende energiekosten in Nederland hebben geleid tot energiearmoede, waarbij steeds meer mensen hun energierekening niet kunnen betalen. Slecht geïsoleerde woningen en hoge gasprijzen verergeren dit probleem. Jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier kan helpen om kosten te besparen.