Man zit op een sportapparaat in de sportschool.

Rechtbank tikt sportschool op de vingers: onredelijke contractvoorwaarden

  • auteur Jelle
  • Laatst geüpdatet:

Veel mensen beginnen in januari vol goede moed met een jaarabonnement bij de sportschool, maar van deze januari sporters blijven er maar weinig consequent naar de sportschool gaan. De rechtbank Utrecht heeft nu beslist dat een sportschool niet zomaar alle resterende betalingen kan eisen als klanten niet meer opkomen dagen. De rechter oordeelt namelijk dat dit "onredelijk bezwarend" is voor de consument. 

Inhoudsopgave

    Klant stopte met betalen

    Een man sloot een jaarabonnement af bij een sportschool voor €29,99 per maand. Na een half jaar stopte hij met het gebruik van zijn abonnement en betaalde hij de maandelijkse kosten niet meer. Aan het einde van de abonnementsperiode stuurde de sportschool een aanmaning voor de openstaande termijnen. De man betaalde echter nog steeds de rekening niet. 

    Lees ook: Je abonnement bij BigGym opzeggen, zorgt voor een Big rekening.

    Sportschool stapt naar de rechter

    De sportschool besloot het hier niet bij te laten en stapte naar de rechter om het verschuldigde bedrag van €270, inclusief incassokosten, op te eisen. De man kwam niet opdagen, waardoor de Utrechtse kantonrechter zijn belangen ambtshalve waarnam.

    Sportschool wordt op de vingers getikt

    De rechter tikte de sportschool allereerst op de vingers omdat de sportschool bij het afsluiten van nieuwe abonnementen niet aan de informatieplicht had voldaan. De sportschool had namelijk slechts een link naar de algemene voorwaarden verstrekt en dat is niet genoeg. Hierdoor besloot de rechter om in ieder geval 25% van de gevorderde som af te trekken.

    Man zit in de sportschool en leest een brief

    Ongeldige contractsvoorwaarden

    Maar nog belangrijker, de rechter oordeelde dat een veelgebruikte contractvoorwaarde "onredelijk bezwarend" is voor consumenten. Veel sportscholen hebben in hun contracten staan dat zij de overeenkomst tussentijds kunnen beëindigen bij betalingsverzuim, terwijl de consument toch moet betalen voor de volledige abonnementsperiode. Dit betekent dat de klant wel moet betalen, maar niets meer in ruil daarvoor krijgt. Dit is niet eerlijk, aldus de rechter.

    Meer weten over sportschoolabonnementen opzeggen? Dit zijn de bekendste sportscholen in Nederland; zo zeg je je abonnement op!

    Uitspraak van de rechter

    De rechter heeft uiteindelijk besloten dat de man de sportschool een bedrag van €67,48 moet betalen in plaats van de €270. De man hoeft dus niet onredelijk lang door te betalen voor de maanden dat hij niet naar de sportschool is geweest. Dit is een belangrijke uitspraak omdat ook andere soortgelijke contractvoorwaarden van sportscholen als onredelijk kunnen worden bestempeld. 

    Eind goed al goed?

    Voor wie denkt dat de man hier goed af is gekomen: omdat hij niet reageerde en daardoor een rechtszaak noodzakelijk was, moet hij naast de €67,48, €303 aan proceskosten vergoeden aan de sportschool. Aii... 

    Sportschoolabonnement opzeggen

    Wil je jouw abonnement bij de sportschool opzeggen? Om er zeker van te zijn dat je opzegging ontvangen wordt, kun je het beste kiezen voor de opzegmethode met een opzegbrief. Dit doe je eenvoudig bij 123opzeggen. Vul enkele persoonsgegevens in zoals je voornaam, achternaam, adres en woonplaats en download de gratis opzegbrief. 

    Landschap
    Golf