11 praktische tips om water te besparen
- Madelon
- Laatst geüpdatet:
Ons gemiddeld waterverbruik ligt ontzettend hoog. Hoeveel water per dag we gebruiken? 128 liter voor een volwassene. Al dat H2O gaat op aan douchen, koken, de wasmachine en vaatwasser, om de wc door te spoelen en om de tuin te sproeien.
Inhoudsopgave
Waarom water besparen?
Dat er water uit de kraan komt, lijkt misschien logisch. Maar in veel andere delen van de wereld is dit natuurlijk niet zo. Eén miljard mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater.
Eindeloze vooraad aan water
De voorraad in Nederland is ook niet eindeloos, met name in regio’s waar water uit de grond wordt gehaald. Blijft het voor lange tijd droog, verandert het klimaat of wordt er veel vervuild? Dan kan onze watervoorziening gevaar lopen.
Energie verbruiken wanneer je de kraan open doet
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je ook energie verbruikt als je de kraan opendraait. Het is slecht voor het milieu, vooral als je warm water gebruikt. Dat kost 50 keer zoveel energie als een koud water. Dit zorgt weer voor de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2. Nog niet overtuigd om te minderen? Je kunt er zelf ook een hoop geld mee besparen. Ga je zuiniger om met je waterverbruik, dan kan dat jaarlijks wel honderden euro’s schelen.
Hoe bespaar je water?
Water besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om kosten te verlagen. Door bewust om te gaan met waterverbruik, kunnen zowel huishoudens als bedrijven een verschil maken. Enkele eenvoudige tips om water te besparen zijn:
- Korte douches: Beperk de douchetijd tot vijf minuten om liters water te besparen.
- Gebruik waterbesparende kranen en douchekoppen: Deze verminderen het waterverbruik zonder dat dit ten koste gaat van de waterdruk.
- Herbruik water in de tuin: Vang regenwater op in een regenton en gebruik dit om planten water te geven.
- Volle ladingen draaien: Gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen bij een volle lading om water te besparen.
- Controleer op lekkages: Repareer lekkende kranen en toiletten om onnodig waterverlies te voorkomen.
Nederlandse waterbedrijven
Om ons te voorzien van water, bestaan er in Nederland tien waterbedrijven. Onderstaande bedrijven zorgen ervoor dat ieder huishouden in ons land wordt voorzien van schoon en veilig drinkwater.
- Brabant Water – provincie Noord-Brabant
- Dunea – Haagse en Leidse regio
- Evides Waterbedrijf – Zeeland en zuidelijk deel van Zuid-Holland
- Oasen – oostelijk deel van Zuid-Holland
- PWN – provincie Noord-Holland
- Vitens Waterbedrijf – provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht
- Waterbedrijf Groningen – provincie Groningen
- Waternet – regio Amsterdam
- WMD – provincie Drenthe
- WML – provincie Limburg
Tips om water te besparen
Er zijn dus genoeg redenen om je waterverbruik te verminderen. Onze watervoorraad is niet onuitputbaar en het bezuinigen op water is beter voor het milieu – én voor je portemonnee. Hoe kun jij dan jouw steentje bijdragen? Daar zijn niet direct verschrikkelijk drastische maatregelen voor nodig. Vaak maken kleine aanpassingen al een groot verschil. Soms moet je een kleine investering doen, maar de meeste van onderstaande tips kosten helemaal niets. Sterker nog: ze kunnen je jaarlijks behoorlijk wat geld opleveren!
Tip 1: Eén minuut korter douchen
Hoeveel water wordt er jaarlijks bespaard als iedereen in Nederland 1 minuut korter doucht? Waarschijnlijk meer dan je denkt. De gemiddelde Nederlander doucht 8 minuten per dag en 5 dagen per week. Als we met z’n allen een minuut minder lang zouden douchen, komt dat neer op – schrik niet – 28 miljard liter water en 126 miljoen m³ gas!
5 minuten per dag
Je kunt ook jezelf veel geld besparen met douchen. 5 minuten douchen per dag kost zo’n 80 euro per jaar. Sta je iedere dag een kwartier onder de douche? Dan moet je daarvoor aan het einde van het jaar ongeveer 240 euro neerleggen. Voor je eigen portemonnee is een minuutje korter douchen dus ook prettig.
Tip 2: Waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop heb je al voor een paar tientjes. Door de grotere weerstand komt er minder water uit en kun je een hoop water besparen, zonder daarmee in te moeten leveren op comfort. Zelf zul je namelijk amper iets merken van de nieuwe douchekop. Toch bespaar je er 40 tot 60 procent water mee.
Tip 3: Liever douchen dan badderen
Neem liever een douche dan een bad. Je zou het misschien niet zeggen, maar het bespaart al gauw de helft van het water. In een gemiddeld bad past ongeveer 120 liter water. Voor een douchebeurt van zo’n 5 minuten verbruik je 50 tot 60 liter. Nu gaan we er voor het gemak even vanuit dat je niet een kwartier onder de douche staat, anders zijn beide opties niet zuinig.
Tip 4: Zoveel mogelijk op ECO
De meeste vaatwassers en wasmachines hebben een ECO-stand. Die zitten er natuurlijk niet voor niets op. Met deze instelling worden flink wat minder liters verbruikt en wordt het water minder warm. ECO zorgt dus voor minder water- en energieverbruik. Heeft jouw machine niet zo’n stand? Dan is de kans groot dat het energielabel ook niet denderend is. Als je het geld ervoor hebt, kun je het best investeren in machines met minstens energielabel A.
Ook interessant: Groene stroom en grijs gas: hoe zit dat precies?
Tip 5: Geen kleine wasjes
Doe de wasmachine of vaatwasser pas aan als die vol zit. Spaar je was of vaat dus op totdat er genoeg is voor een grote was of een volle machine. En vergeet die ECO-stand niet!
Tip 6: Dicht die kraan!
Laat de kraan niet te lang lopen bij het tandenpoetsen, scheren of als je je handen wast. Je handen wassen kun je het best als volgt doen: maak je handen nat, draai de kraan weer dicht, was ze grondig met zeep, draai de kraan weer open en spoel je handen af. Bij het tandenpoetsen kun je ook beter water een glas gebruiken dan een lopende kraan.
Tip 7: Fix lekkende kranen
Een lekkende kraan lijkt misschien geen kwaad te kunnen. Een paar druppeltjes stellen toch niet veel voor? Toch kunnen al die druppeltjes bij elkaar dagelijks goed zijn voor zo’n 15 liter aan weggelopen water. Repareer die kapotte kraan of douchekop dus! In de meeste gevallen moet alleen het rubbertje vervangen worden. Een kleine moeite voor grote besparing. Moet de kraan toch vervangen worden? Regel dan een zuinige vervanging. Er bestaan ook waterbesparende kranen.
Tip 8: Zuinig doorspoelen
Ga je zuiniger om met doorspoelen, dan kun je jaarlijks 8.000 liter water besparen. Op de meeste nieuwe toiletten zitten twee doorspoelknoppen: een grote en een kleine. Met de grote spoel je in één klap 10 liter weg. De kleine gebruikt de helft daarvan. Vaak zit er ook een spoelonderbreker op, waarmee je het doorspoelen stopt.
Wc met spoelbak
Heb je een oudere wc met spoelbak? Leg dan een baksteen voorzichtig in het reservoir, zodat er minder water in past. Kijk wel uit dat je niet één van de onderdelen beschadigt! Je kunt ook prima water hergebruiken om mee door te spoelen. Vul een emmertje met water, bijvoorbeeld je de douche laat opwarmen of als je uit bad stapt, en spoel hier de wc mee door.
Tip 9: Een teiltje gebruiken
Heb je geen vaatwasser of wil je een klein handwasje doen? Gebruik dan altijd een teiltje. Het water dat je opvangt, kun je gebruiken voor de vaat. Als je klaar bent, kun je de wc ermee doorspoelen. Ook als je groente of fruit wast, kun je dit het best boven een teiltje doen. Zo gaat er geen water verloren en kan het overgebleven water hergebruikt worden. Giet het bijvoorbeeld over in de gieter om de planten mee water te geven.
Tip 10: Ga naar de wasstraat
Een wasstraat is altijd beter dan je auto met de hand wassen. In een wasstraat wordt het water namelijk gerecycled en worden schoonmaakmiddelen, olie en vuil weggespoeld. Als je thuis je auto wast, gaat het water verloren en komen schadelijke stoffen in de natuur terecht. En zeg nu eerlijk: wordt een handwas echt net zo schoon als in de wasstraat?
Tip 11: Regel een regenton
Met een regenton kun je regenwater opvangen om vervolgens in en rondom het huis te gebruiken. Bij een flinke regenbui is een regenton zo gevuld. Het water dat zich verzamelt, kun je bijvoorbeeld gebruiken om de tuin mee te besproeien. Doe je dit met een tuinslang? Dan gaat er al gauw 100 liter per keer aan op.
Conclusie
Het waterverbruik in Nederland ligt met 128 liter per dag per volwassene erg hoog. Dit water wordt gebruikt voor douchen, koken, wassen, toiletspoeling en tuinbesproeiing. Gezien de eindige watervoorraad en het energieverbruik, is water besparen belangrijk voor zowel het milieu als de portemonnee.