Een jongen kijkt naar zijn telefoon en ziet dat Bunq beter is beveiligd.

Bunq verhoogt beveiliging na aanhoudende phishingproblemen

  • auteur Jelle

De online bank Bunq heeft aangekondigd de beveiliging aanzienlijk op te schroeven na een reeks oplichtingszaken waarbij tientallen klanten voor miljoenen euro's zijn opgelicht door phishing. In een e-mail aan haar klanten informeerde Bunq over diverse nieuwe maatregelen die moeten helpen om toekomstige fraudegevallen te voorkomen.

Belangrijkste veranderingen

Bunq introduceert een nieuwe maatregel waarbij betalingen nu 24 uur worden vastgehouden. Dit geeft rekeninghouders de mogelijkheid om betalingen te annuleren als ze vermoeden dat er iets niet in de haak is. Hoewel deze maatregel de ontvanger van het geld mogelijk vertraagt, biedt het een cruciale afkoelperiode voor het detecteren en stoppen van verdachte transacties.

Daarnaast kan de bank bij verdachte activiteiten rekeningen tijdelijk bevriezen, waarna opnieuw ingelogd moet worden om toegang te krijgen.

Verbeterde coulance en klantenservice

Naast de beveiligingsmaatregelen heeft Bunq ook haar coulanceregeling verbeterd. Tot nu toe zagen de meeste slachtoffers van phishing bij Bunq hun geld niet terug, terwijl andere banken doorgaans fraudegevallen vergoeden. Bunq belooft nu een sneller en eenvoudiger coulanceproces, ook voor lopende gevallen.

Ook de bereikbaarheid voor klanten die slachtoffer zijn geworden van phishing wordt verbeterd. De bank introduceert pushberichten en een noodnummer dat beter bereikbaar is, wat moet zorgen voor een snellere reactie en betere ondersteuning.

Achtergrond van de phishingproblemen

Eind mei toonde een onderzoek van NOS en NRC aan dat phishing-oplichters opvallend succesvol waren bij Bunq. De gebruikte methoden bleken effectief bij deze onlinebank, waardoor klanten soms tonnen euro's kwijtraakten. Een voorbeeld hiervan is Geraldine uit Durgerdam, die binnen een uur meer dan 100.000 euro verloor nadat oplichters haar overtuigden om een "nieuwe beveiligingsmethode" te activeren. Bunq werd bekritiseerd vanwege de ontoereikende ondersteuning die Geraldine en andere slachtoffers ontvingen na het incident.

We schreven eerder een artikel over slachtoffers van phising bij Bunq. 

Reactie van de Consumentenbond

De Consumentenbond verwelkomt de maatregelen van Bunq, met name de 24-uurs vasthoudperiode voor betalingen. Volgens directeur Sandra Molenaar kan deze maatregel veel schade voorkomen, hoewel ze ook opmerkt dat een periode van 24 uur wel erg lang is in vergelijking met de vier uur die andere banken hanteren.

Stoppen of opzeggen van je Bunq-rekening

Voor klanten die overwegen hun Bunq-rekening op te zeggen naar aanleiding van de recente gebeurtenissen, biedt 123opzeggen een eenvoudige oplossing. Het opzeggen van je Bunq-rekening kan in enkele stappen worden voltooid:

  1. Log in op je Bunq-account: Ga naar de instellingen en zoek naar de optie om je rekening te sluiten.
  2. Controleer saldo en automatische incasso's: Zorg ervoor dat er geen openstaande saldi of lopende automatische incasso's zijn die mogelijk verstoord raken.
  3. Vul het opzegformulier in: Maak gebruik van de opzegservice van 123opzeggen om snel en eenvoudig je Bunq-rekening op te zeggen.
  4. Verstuur je opzegging: Volg de instructies om je opzegging definitief te maken. Je ontvangt een bevestiging van Bunq zodra je verzoek is verwerkt.

Met deze stappen zorg je ervoor dat het opzeggen van je Bunq-rekening soepel en zonder problemen verloopt. 

Landschap
Golf