Een lamp

Energiebedrijven dwingen klanten tot duurder contract

  • auteur Jelle
  • Laatst geüpdatet:

Er gebeuren op dit moment bijzondere dingen op de Nederlandse energiemarkt. Energiemaatschappijen kampen met torenhoge gasprijzen en dit is vervelend voor zowel maatschappij als consument. Toch maken twee energieconcerns het wel heel bont en is de vraag of dit wettelijk gezien wel door de beugel kan.

 Belangrijkste punten uit dit artikel: 

  • Illegale contractontbinding: Enstroga en DGB Energie hebben eenzijdig lopende energiecontracten opgezegd, wat wettelijk niet mag. De ACM onderzoekt dit.
  • Dreigementen en realiteit: Sommige klanten volgden de dreigementen op, maar anderen niet en hebben nog steeds energie, ondanks de aangekondigde afsluitdatum.
  • Overname en toekomst: DGB Energie stopt per 1 mei 2024, klanten worden overgenomen door Volti en Kikker Energie. Enstroga heeft dreigementen ingetrokken en vraagt klanten vrijwillig over te stappen. ACM houdt toezicht. 
Inhoudsopgave

    Energiecontract ontbinden

    Afgelopen week kregen klanten van energiebedrijven Enstroga en DGB Energie een brief waarin stond dat hun energiecontract opgezegd wordt en dat ze afgesloten worden als ze niet kiezen voor een duurder contract. In dat duurdere contract zijn de prijzen variabel, waardoor je als consument bewust kiest voor onzekerheid.

    Mag eenzijdig opzeggen zomaar?

    Sommige van deze klanten hadden echter nog een contract lopen van een jaar of meer. Mag dat eenzijdig opzeggen zomaar? Het antwoord: nee, dat mag niet zomaar. ACM heeft beide bedrijven op de radar en doet op dit moment onderzoek. Ze laten aan RTLZ weten dat het intrekken van de leveringsvergunning nog niet aan de orde is op dit moment.

    Openbreken van contracten

    Het kan zomaar zijn dat de bedrijven alsnog groen licht krijgen voor het openbreken van contracten. In 2008 kreeg Qwint deze toestemming ook, omdat een faillissement ook nadelig zou zijn voor consumenten.

    Man zit op telefoon en leest bericht van energiemaatschappij

    Loze dreigementen

    Sommige klanten hebben de dreigementen van DGB Energie en Enstroga opgevolgd en hun contract overgesloten. Toch zijn er ook eigenwijze klanten die weigeren in te gaan op de dreigementen van de energiebedrijven. Zo zei een klant tegen RTL Nieuws dat ze nog een brief kreeg met de exacte datum waarop haar energie afgesloten zou worden. Die dag is inmiddels aangebroken en ze heeft nog steeds energie in haar woning. Het lijkt dus dat energiebedrijven zich gedragen als een kat in het nauw en dit hun laatste redmiddel is voor faillissement.

    Toch opzeggen?

    Voel jij je niet langer prettig bij deze energiebedrijven en wil je van je variabele contract af? Je kunt je contract eenvoudig opzeggen door gebruik te maken van de opzegbrieven van 123opzeggen. Voor een kleine vergoeding zorgen wij ervoor dat de opzegbrief bij jouw energiebedrijf terechtkomt, zodat ze je contract kunnen opzeggen en jij op zoek kunt gaan naar een nieuwe leverancier.

    Update: DGB Energie

     DGB Energie heeft aangekondigd te stoppen als energieleverancier per 1 mei 2024. Hun klanten worden overgenomen door Volti en Kikker Energie. Deze bedrijven nemen de bestaande contracten over met dezelfde voorwaarden en tarieven. Dit betekent dat klanten niet zelf actie hoeven te ondernemen om hun energievoorziening te waarborgen.

    Update: Enstroga

    Enstroga heeft eerder klanten gedwongen om hun contracten op te zeggen of over te stappen naar duurdere, variabele contracten. Dit leidde tot ingrijpen door de ACM, die deze praktijken als onrechtmatig beoordeelde. Enstroga heeft vervolgens hun dreigementen ingetrokken en vraagt nu klanten vrijwillig over te stappen naar andere energieleveranciers. De situatie rond Enstroga blijft gespannen, met voortdurende controle door de ACM.

    Landschap
    Golf