Een jongen zit op de bank IPTV te kijken in de avond. Op de bank ligt een groene kussen en de lampen staan aan.

De toekomst van tv-kijken? Betaalbare all-in-one oplossing of illegale IPTV?

  • auteur Jelle
  • Laatst geüpdatet:

In Nederland neemt het aantal huishoudens dat illegale IPTV-abonnementen afneemt in rap tempo toe. Schattingen lopen uiteen van één tot twee miljoen huishoudens die gebruikmaken van deze diensten, ondanks de illegaliteit en het gebrek aan precieze cijfers. De stijgende populariteit van illegale IPTV zorgt voor grote zorgen bij eigenaren van legale tv- en videodiensten, die vrezen dat deze trend niet snel zal stoppen.

Oorzaken van de groei

De toename van illegale IPTV-gebruikers wordt voornamelijk toegeschreven aan ontevredenheid over de prijsstijgingen en de versnippering van content over meerdere betaalzenders en streamingdiensten.

200 euro per maand

Consumenten voelen zich benadeeld door de jaarlijkse verhogingen van de kosten voor tv- en internetabonnementen. Zo kan een huishouden dat een breed aanbod van films, series en sport wil zien, inclusief tv en internet, al snel richting de 200 euro per maand betalen. Dit drijft veel consumenten naar goedkopere illegale alternatieven.

Graaimarkt

Daarnaast wordt de tv- en videomarkt door veel consumenten gezien als een "graaimarkt". Investeerders willen elk jaar meer rendement, wat resulteert in constante prijsverhogingen bij streamingdiensten zoals Netflix, Disney+, SkyShowtime, en Viaplay.

Nieuwe goedkopere abonnementen met reclame worden geïntroduceerd, maar uiteindelijk betaalt de consument meer voor hetzelfde aanbod/

Aanbod van illegale IPTV

Naast de prijs, biedt illegale IPTV toegang tot tv-zenders die niet door Nederlandse providers zoals Ziggo en KPN worden aangeboden, vaak vanwege uitzendrechten. Dit omvat bijvoorbeeld Vlaamse commerciële zenders zoals VTM en Amerikaanse zenders die niet beschikbaar zijn in Nederland. Voor voormalige satellietkijkers, die hun schotelantennes hebben moeten verwijderen door regelgeving, biedt illegale IPTV een aantrekkelijk alternatief.

Landschap
Golf