Twee vrouwen hebben een rekening bij Bunq maar zijn het doelwit geworden van phishing-oplichters

Klanten bij Bunq zijn opvallend vaak slachtoffer van phishing

  • auteur Madelon

Klanten van de onlinebank Bunq zijn het doelwit geworden van phishing-oplichters, die per slachtoffer tienduizenden euro's buitmaken. Uit onderzoek van de NOS en het NRC blijkt dat 28 slachtoffers de afgelopen zeven maanden samen meer dan 1,6 miljoen euro verloren, met een gemiddeld verlies van bijna 60.000 euro per persoon. Experts zijn verbaasd over de omvang van de schade en wijzen op het gebrek aan beveiligingsmaatregelen bij Bunq, die bij andere banken wel aanwezig zijn. Hierdoor blijven gedupeerde klanten vaak zonder compensatie achter.

Inhoudsopgave

    Grote bedragen gestolen door phishing bij Bunq

    In vijf gevallen ging het om bedragen van 100.000 euro of meer. "Het gebeurde allemaal razendsnel, in drie kwartier was al mijn spaargeld weg," zegt Geraldine tegen de NOS, die ook meer dan een ton verloor. Deskundigen vinden dat de bank verantwoordelijk is voor de grote bedragen die aanvallers kunnen stelen.

    Deskundigen wijzen naar Bunq bank voor grote verliezen door phishing

    "De banken die ik ken, kunnen dit tegenhouden," zegt fraude-expert Pepijn Slappendel van DataExpert, die meerdere banken bijstaat. Shairesh Algoe, jarenlang verantwoordelijk voor de fraudebestrijding bij ABN Amro, voegt toe: "Dit is geen nieuw soort aanval. Je kunt fraude niet 100% voorkomen, maar ik denk dat banken dit in het algemeen wel detecteren."

    Twee vrouwen zitten geschrokken op de bank omdat ze slachtoffer zijn geworden van phising-oplichters

    Wat is phishing?

    Phishing-oplichters zijn criminelen die persoonlijke informatie stelen door zich voor te doen als betrouwbare instanties. Ze sturen nep e-mails, sms'jes of berichten via sociale media en vragen om vertrouwelijke gegevens, zoals wachtwoorden, IBAN of creditcardnummers, op een nepwebsite in te voeren. Deze gegevens gebruiken ze voor identiteitsdiefstal of financiële fraude.

    Reactie van Bunq

    Bunq is het niet eens met de deskundigen en benadrukt in een schriftelijke reactie dat "veiligheid de hoogste prioriteit heeft" en noemt het gebruik van geavanceerde technologieën zoals AI, biometrische beveiliging en beveiligde communicatie. Volgens de bank is de enige manier om slachtoffer te worden door zelf persoons- en inloggegevens af te staan. Bunq stelt dat "het gemiddelde fraudebedrag bij phishing slachtoffers lager is" dan bij andere banken, maar wil dit niet onderbouwen.

    Bekijk ook: Delta Verhoogt Prijzen Tv-Abonnementen Fors.

    Maatregelen tegen Phishing

    Alle grote banken hebben de afgelopen jaren een afkoelingsperiode ingevoerd tegen phishing. Klanten die hun daglimiet willen verhogen, moeten vier uur wachten. Bunq heeft deze maatregel nooit genomen. Wel moesten klanten 24 uur wachten voordat ze geld kunnen overmaken als ze een nieuw apparaat toegang geven, maar ook deze maatregel is er af. "Veiligheid is geen onderwerp dat Ali echt drijft", laat een oud Bunq-medewerker weten over Bunq-topman Ali Niknam. "Hij wil gewoon een zo goed mogelijk product aan klanten bieden. Daar past niet bij dat je uren moet wachten als je een limiet wil verhogen."

    Een phishing-oplichter die aan het hacken is met verschillende schermen voor zich

    Klanten vooral boos op Bunq, niet op oplichters

    De 28 gedupeerde klanten zijn bozer op de bank dan op de oplichters. Geen van hen kon een medewerker spreken; alles verliep via de chat in de app. Bunq communiceert alleen digitaal. De slachtoffers hebben donderdagmiddag een uitnodiging voor een gesprek ontvangen. Ook klagen ze over de gebrekkige SOS-optie voor fraudegevallen, die geen verschil maakte.

    Bunq erkent kritiek op klantenservice en belooft verbeteringen

    "De kritiek gericht op onze klantenservice begrijpen we. Die nemen we graag ter harte. Bunq is opgericht met als doel om de gebruiker op de eerste plaats te zetten. Ik vind het daarom ontzettend vervelend sommige mensen teleurgesteld te hebben”, schrijft Ali Niknam in een reactie op LinkedIn. "We zijn druk bezig met het doorvoeren van verbeteringen en gaan daar de komende tijd nog meer tijd en aandacht aan besteden.”

    Let op: gratis Telegram-abonnement komt met privacy risico's.

    Bunq opzeggen

    Het opzeggen van je Bunq-account is eenvoudig. Log in op de Bunq-app, ga naar het profielmenu en selecteer 'Mijn abonnementen'. Kies de rekening die je wilt opzeggen en volg de stappen om je abonnement te annuleren. Of gebruik eenvoudig de opzegbrief van 123opzeggen, dan is je opzegging zo gepiept. Je kunt ook contact opnemen met de klantenservice via de chat in de app voor verdere hulp. Zorg ervoor dat je eerst al je geld hebt overgemaakt naar een andere rekening voordat je opzegt.

    Landschap
    Golf